f

18. september 2009

Stopp av kurs pga NAV

Dette blir et trist innlegg dessverre. Fordi jeg er kjempe trist og skuffet etter at jeg ble kalt inn på teppet hos NAV i dag. Jeg går på rehabilitering og skal over på midlertidig uføretrygd hvis det blir innvilget pga min ME.

Saken er den er at jeg holder kurs hos Linda i regi av min hobby. Jeg bruker mitt utstyr, kjøper inn alt som skal brukes på kurset og må betale leie hos Linda for å ha kurset. En eller annen hos NAV har sett en annonse for TreL sin butikk og der står jeg oppført som kursholder. NAV mener dette er jobb og at dette er inntekt. Slik har jeg ikke sett det, da jeg ikke tjener noe på dette. Skulle egentlig ha kurs nå den 28 og da ville jeg være langt fra i pluss med tanke på alt av utstyr mine kursdeltakere bruker. Mine kurs tar man ikke med seg noe som helst og jeg bidrar da med alt. Så hvorfor holder jeg kurs, er det noe vits når jeg ikke egentlig tjener noe særlig på det.

Jo det er to gode grunner, først det sosiale. Møte likesinnende og snakke om det vi brenner for, jo vår hobby. Scrapbooking er en generøs hobby når det kommer å dele erfaringer og visdom. Klart jeg kunne forklart i korte trekk for enhver hva jeg har gjort hit og dit på mine prosjekt. Men det hver enkelt har sagt har vært oj det der var avansert, skulle gjerne gått kurs hos deg så kunne du vist meg hvordan. Sånn startet tanken med å ha kurs. Fordi det er jo så gøy å vise og at andre kan og få til. Har selv gått på kurs og det har gjort min hobby enda mere beriket og kunnskapsnivået har økt betraktelig pga det. MEN det koster å bruke utstyret, matrialene osv. Det koster masssse penger, og med tanke på at jeg får 66% av opptjent inntekt nå mens jeg er syk, føler jeg dette smålig at min hobby blir regnet som inntekt. Dette er vel mer enn et spleiselag enn noe inntekt. Klart jeg ville nok kunne tjent på det etterhvert, HVIS jeg hadde vært frisk nok til å ha hatt nok antall kurs. MEN så klarer jeg jo ikke det, kanskje et kurs i måneden er max. Hva tjener jeg da, ingenting, jeg går i null.

MEN jeg tjener så på det å få være sammen med mennesker... jeg er nesten helt isolert. Jeg hviler meg opp til kursene eller scrappetreffene. Og her kommer den andre grunnen til at jeg kjører kurs... MESTRING. Endelig er det noe jeg kan bidra med igjen, hvor jeg kan få føle meg flink og en ressurs. Å leve med ME hver dag er en stor stor påkjenning og det koster både på humør og selvtillit. Det å få føle seg flink igjen er en veldig god følelse og jeg får kjent på hva jeg tåler av belastning ifht min sykdom.

Tårene har silt i dag med en stor vond klump i halsen, jeg er trist fordi den følelsen av å mestre noe igjen er tatt ifra meg. Ikke EN gang har jeg tenkt på kronene, ikke engang har jeg følt at jeg mister inntekt. Fordi det er INGEN inntekt ved dette. Det ble også stilt spørsmålstegn ved at jeg var Designer. Og at dette og kanskje var inntekt, at dette var lønn. Men jeg oppgav min blogg og forklarte hvordan det foregikk i denne hobbyen. Og håper de vil gå inn å lese hvordan dette fungerer. Jeg får jo ikke DT pakker som er så store at jeg ikke trenger mitt eget utstyr. Om jeg får noen papirer og stæsj så må jeg bruke mitt lim, min maling, mitt skjærebrett, min saks osv osv. Mitt unike uttrykk kommer ikke fram ved noen ark fra TreL eller Papirdesign.

Nei i dag er ingen god dag, jeg føler meg misforstått og begrenset, er jeg ikke nok begrenset av denne hersens sykdommen? Jeg forstår så godt at NAV følger med og er redd for svindlere, meg jeg har ikke skjult noe og jeg trodde hobby var lov.... Men ikke i slike tilfeller ihvertfall. Så jeg beklager til dere som står på tur og vil gå på mine kurs, jeg er kjempetrist fordi jeg ikke kan tilby dette. Jeg vet ikke om jeg noensinne kan fortsette med kurs, da jeg vil ikke godta trekk i trygd heller for å ha kurs. Og når/hvis jeg får innvilget midlertidig uførertrygd har jeg ikke lov til å tjene noe som helst. Og ved at NAV regner scrapbooking kurs som inntekt ja da er løpet kjørt.

En annen ting jeg får jo ikke akkurat trukket fra moms osv på utstyret jeg kjøper og bruker, fordi det er en HOBBY ifølge SKATT.NO. Men siden jeg er trygdet så er det inntekt.... ja man kan bli bra fortvilet til tider.

Tusen takk for dere som har vært på kurs hos meg, dere har gitt meg minst like mye som jeg har gitt dere. Det var utrolig godt å få lov å bidra til mere scrappelyst, ny kunnskap og glede for framtiden for oss alle.

19 kommentarer:

 1. Huff, følger med deg :o)
  Noen ganger rammer lover og regler endel personer på en veldig urettferdig måte..

  *sympatiklem*

  SvarSlett
 2. Dette var veldig trist å lese. Jeg har selv ingen erfaring med dette, og det kan synes som om du har møtt en "rigid" NAV-ansatt. I forhold til å anse inntekt ved salg f.eks av kort eller kurs, må man selge/fakturere for mer enn 14 000 kr for at det ikke anses som hobby.

  At du ikke har lov å tjene noe ved siden av din trygd, synes jeg jo er dumt, men reglene er vel slik. Jeg forstår riktignok ikke helt hvorfor du ikke fikk igjennom at du ikke tjener noe på dette? Hvis inntektene dine er lavere enn utgiftene (herunder utstyr og forberedelse av kurset), burde det jo være lov? Jeg jobber på et skattekontor, og har litt kunnskap om dette. Men reglene til NAV er vel annerledes...

  Kanskje du må ta et nytt møte med dem, hvis du klarer det da.

  En stor klem fra meg. *klem*

  SvarSlett
 3. *aaaarrrggghhhhh*

  HVA svarer man på dette da snuppa.

  FY FA.......... egentlig.

  Er det virkelig mulig da *svimer*

  Men uansett så trodde jeg man kunne jobbe noe jeg da ????

  Gå til legen din og få han/hun til å skrive noe skikkelig til NAV om hvor viktig dette er for deg og din helse du.

  Jeg grøsser kjenner jeg.

  100000 klemmer til deg snuppa.

  SvarSlett
 4. fy fader å vrange dem skal være nå for tiden! Høres veldig fornuftig ut det som jeanette skriver her. rart om det skulle regnes som inntekt når du ikke tjener non ting!! fader heller å vrange går det ann å bli da? pokker ta dem! kremt.....
  håper du finner en løsning på dette og at du får fortsette med det du elsker å gjøre!!
  klemmmmm

  SvarSlett
 5. Heia Norge! For noe tøv, blir skikkelig irritert på dine vegne da jeg leser dette. Det kan da ikke være mulig. Tips mediene om dette tilfelle så skal du se det blir en annen tone du møter på ditt lokale NAV kontor!

  Det er for ille når de som skal hjelpe deg er de som stikker kjepper i hjulene..

  Prøv å hold motet oppe, du er for god for disse menneskene!!

  En god helg klem fra meg!

  SvarSlett
 6. Kjære Linn,

  Dette var veldig trist å lese. Er enig med kommentarene over her. Ikke gi deg helt ennå - hvis du klarer. Sjekk igjen om det virkelig er slik at du ikke kan fortsette med kursene når du ikke har noen inntekt på de. Synes det høres merkelig ut... Det er jo rom for skjønn i regelverket. Har NAV sjekket alt av rundskriv, kommentarer og andre lignende saker?

  En god klem til deg :)
  Hilsen Maria

  SvarSlett
 7. E det verkeli muli at dem e så trangsynt på nav?
  Stor klem tel deg Linn, håp det orden seg og at dem skjønn ka det her gjer for deg og di mestring av kvardagen.

  SvarSlett
 8. Nå ble jeg skikkelig lei meg! Både på dine vegne og på alle våre andre som ikke får være med på flere kurs hos deg. For det er virkelig en opplevelse! Skjønner at du blir oppgitt når du møter slikt byråkrati!! Skjønner ikke at salg av hobbyprodukter inntill en viss sum ikke regnes som inntekt, men kurs gjør det! Teite regler! :(

  SvarSlett
 9. FY F! Dette bekrefter dessverre nok en gang min oppfatning av NAV. Jeg har kjempet med dem i 3 år nå, og opplevd gang på gang at istede for å hjelpe gjør de stikk motsatt, jeg har blitt sykere og mer utmattet av å være i kontakt med dem, skal det være slik? Da er det etter min mening store feil og mangler med systemet. Det sies jo så fint at når man går på TU skal det være mer rom for ulike typer aktiviteter enn og litt inntekt uten at det skal gå ut over TU'en. Siden du når går på rehablitering og skal over på TU tror jeg at det er viktig at legen din er klar og tydelig på det å holde kurs er en del av rehabiliteringen din. Kursene du holder er jo ikke inntekt, de er en del av din hobby som du gjennom kursene dyrker med andre. Jeg blir sint og frustrert over å lese hvordan NAV behandler folk, kjører over de og allerede har lagt sin mening før man omtrent kommer inn i rommet. Det virker mer som en overhaling enn at de var interessert i din forklaring og villige til å utarbeide en løsning sammen. Slik burde det være. Jeg skulle så ønske at NAV ansatte kunne sitte på den andre siden å se hvordan det er å bli behandlet på denne måten, se hva det gjør med en som person å være i dette systemet. At de skal forlange at menneskers livskvalitet ikke skal være opptimal i den livssituasjonen man er i, er ufattelig og lite empatisk. Staten Norge i et nøtteskall spør du meg :(

  Hilsen en sint Linda som vil gi deg en stor klem og sende deg masse oppmuntrende tanker

  SvarSlett
 10. Tusen tusen takk alle sammen, jeg er glad dere kommenterer fordi jeg trenger råd og innspill for nettopp hva jeg skal gjrøe videre.... dere kommer med mange gode innspill her og jeg skal sjekke alt hva jeg kan gjøre. Både ifht hobby og at man kan faktisk tjene 14 000 i året, til dette med rundskriv og skjønn som du sier Maria og snakke med legen min. Jeg tør ikek ha kurs for alt er på det rene, jeg tør ikke ta sjanser og jeg vil ha det sort på hvitt fra NAV hvorfor jeg ikke får lov å ha kurs. Kurs i seg selv om så gratis viser også arbeidsevne mente min kurator. Jeg er litt overrasket av hele situasjonen da min kurator er ei flott og flink dame. hun har hjulpet meg masse. Men hvorfor hun trodde det verste vet jeg ikke, men reglene er nok veldig strenge så de må ta tak i slikt med en gang. Og jeg som er redd å gjøre noe galt ble også veldig redd pga dette. Jeg har ringt henne og sagt ifra at jeg har sluttet med kurs men at jeg vil ha dette opp til ny vurdering da dette er godt for min videre rehabilitering ifht mestring av min sykdom. Jeg lover å oppdatere videre hva som skjer i saken. Skal få tak i legen min også og få hans uttalelser dokumentert til NAV. Jeg har og tenkt fra råd fra min mamma å ta kontakt med helsedepartementet å fortelle dem om dette rigide systemet. Og at jeg vil at de skal definere helt klart mellom hobby og arbeid. Min hobby har jeg vært åpen om siden jeg kom inn for NAV systemet. Jeg har fortalt om hvor godt dette kreative er for min mentale tilstand osv. Så jeg har aldri skjult noe for dem og jeg har ja vært ærlig og virkelig trodd jeg gjorde alt etter tekstboka. Men skal fortelle videre sånn at vi alle kan lære av denne saken :) God helg jenter og igjen tusen takk, mange kloke hoder sammen har gitt bedre svar enn det jeg sitter med. Stor blomst til hver og en av dere <3

  SvarSlett
 11. Dette var trist lesing Linn. Jeg håper dette ordner seg - slik at du kan nyte hobbyen din - og kurs igjen:)

  SvarSlett
 12. Huff huff...
  dette var trist lesning :( ånå ble jeg lei meg... har ikke rukket å fått gått på kurs hos deg enda!!

  Xer fingrene for at dette ordner seg.
  Stor klem Isabell

  SvarSlett
 13. Nei nå altså!
  Det er det spræeste jeg har hørt om EVER!

  Håper og tror dette må være en mistolkning av regelverket.

  Stor klem til deg!

  SvarSlett
 14. Huff så trist Linn..
  (å jeg som ikke har fått vært på kurs hos deg ennå!)
  Det er ikke enkelt å møte byrokratiet NAV! Noen ganger virker det som de er er der for å motarbeide brukerne sine, istedet for å ta vare på enkeltpersonene som faktisk sliter!!
  Stor varm klem til deg <3
  Håper vi sees i morgen..
  Anneli

  SvarSlett
 15. Dette var kjempetrist lesing, Linn. :(

  Når man har mistet evnen til - og gleden ved å kunne arbeide, er det siste man trenger å bli fratatt gleden av å kunne dyrke en sosial hobby. Slik som disse kursene dine, som du garantert trives kjempegodt med og ser fram til (siden du orker å investere tid, penger og krefter på det uten å tjene på det, økonomisk). Slike sosiale treff er med på å gi livet en dose mening. NAV bør skamme seg!!!

  Er man ufør skal man altså ifølge NAV stenge seg inne, ikke delta på sosiale aktiviteter eller ha en hobby. For er man frisk nok til dét så er man frisk nok til å arbeide?
  Hadde NAV vært en privat bedrift...............


  Dersom du ikke mottar "lønn" for kursene, kan du da fortsette med dem? Tenker i retning "gratis kurs, men deltagerne må handle inn utstyr selv".


  Lykke til, Linn. Ikke gi opp! :)
  Kjempeklem! <3

  SvarSlett
 16. Tusen takk Tanja for langt svar, er veldig okay å høre hvordan andre tenker. Er lett at man blir oppslukt i sin egen opplevelse og ikke ser helt klart.... og du spør ifht dette med å gjøre det gratis og at folk tar med seg utstyr... vel det viser alikevel arbeidsevne serru. TRE TIMER i måneden er visst arbeidsevne... men det tror jeg var bare et halmstrå og en måte å se om jeg hadde tenkt igjennom mine valg men også se om ejg med vilje har "lurt" NAV. Men i brevet jeg måtte skrive under på sammen med henne stod det at dette hadde med mitt sosiale liv og gjøre. Så sånn sett er det greit men så lenge jeg skal over på uføretrygd og dette regnes som arbeid så ja er jeg låst. Så enten må jeg få et vedtak som at dette er like mye mestring for meg som hobby og at det ikke har med jobb å gjøre.... Og det første året på tidsbegrenset uføretrygd så har man jo karenstid uten lov å tjene noe. Men det kommer visst nye regler i Mars.. hvor man kan ha gradert arbeidsevne og kan jobbe om så ti prosent. MEN poenget er igjen at dette er ikke jobb. Hadde jeg klart å jobbe så hadde jeg gjort det. Savner noe grusomt å jobbe og håper jeg en dag skal klare det igjen. Men at min hobby skal plustelig gjøres om til inntekt er nesten å drepe hele lysten min til å være kreativ. Så jeg må rett og slett dokumentere dette godt nok og forklare hva denne hobbyen er.Fordi min kurator hadde aldri hørt om dette før, så klart hun trodde nok det var noe verre. Men jeg vil ha alt dokumentert okke som ;)Sykepleieren i meg er for dokumentasjon ja hihi! Ha ei god helg da Tanja og koselig at du "tittet" innom <3

  SvarSlett
 17. Tusen tusen takk for mange flotte innspill og varme ord, det gjør utrolig godt. I slike situasjoner er det godt å høre hvordan andre tenker og holde meg åpen for andre måter å se situasjonen på. Så tusen takk alle sammen, håper alle får en kjempefin helg <3

  SvarSlett
 18. Håper det løser seg for deg! Hobby er hobby, jobb er jobb i mine øyne!

  Tusen takk for koselige ord til meg, satte stor pris på det! :)

  God helg til deg og dine!

  SvarSlett
 19. Kjære Linn!

  OMG...no har de jo virkelig "klikka i vinkel" på NAV. Men det verste e at æ ikke e overraska....har også sloss med NAV, i to laaaaaaange år. Dette hjelpe i hvert fall ikke på din sykdom. Men sitter med et inntrykk av at NAV ikke er til for å hjelpe.......... Kjemp videre. Dessuten så synes jeg de sorslagene ovenfor om å kontakte media og deparementet er en glimrende ide (men skulle jo strengt tatt ikke være nødvendig i dagens velferd Norge....) Gi beskjed om du trenger hjelp med noe! Uansett. Masse klemmer til deg. Hill-Iren

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...